Vad är QR?

Det finns många beskrivningar vad QR egentligen är och kan därför kanske vara svårt att få grepp på allting. Här har vi därför satt ihop en väldigt kort, men användbar guide som enkelt beskriver vad QR är, hur den används och vad den kan användas till.


Till att börja med står QR för Quick Response och det är precis som det låter, en kod att fotografera med en smartphone för att få snabb Respons. Koden är en streckkod i 2D och kan se ut enligt nedan:

Olika former av QR koder

QR-koden uppfanns av japanen Denso Wave under 1990-talet och användes till en början av Toyota för att spåra bildelar. Till skillnad från den vanliga systern vi är vana vid, EAN eller streckkoden, har QR-koden två dimensioner att lagra data i, nämligen en lodrät och en vågrät dimension. Därav används ofta beskrivningen ”En streckkod i 2-D”. Tackvare detta kan en QR-kod rymma mycket information trots att den oftast är väldigt liten och begränsat i sin yta. Det finns 40 versioner av QR-koder varav den största kan rymma 4,296 alfanumeriska tecken. Koden är uppbyggd på det viset att en kod tillåts ha vissa skönhetsfel och bli skadade till 30% men ändå kunna skannas/fotograferas utan problem.

En QR-kod är så mycket mer än en svartvit kvadrater på ett papper, en affisch, eller en annons. En QR-kod är möjligheter, möjligheten att skapa en interaktion med betraktaren. En möjlighet för dig som privatperson att få veta mer, att få stilla din nyfikenhet och att direkt få ge Respons på det du läst. Med QR-koder får användaren tillgång till fördjupad information, det blir som en länk mellan den fysiska och den digitala världen, och koderna i sig skapar en nyfikenhet eftersom man inte vet vad de döljer.

Man läser av QR-koden med hjälp av en kameramobil samt en särskild QR-läsare och den information du får upp kan till exempel vara text, kontaktinformation, en länk till en webbplats, blogg eller ett YouTube-klipp. Idag finns det ett stort urval av läsare att ladda ner till din telefon och vi säger inte att den ena är bättre än den andra. Dock har vi våra favoriter vilket ni kan läsa om längst ner.

QR
Kod
Tagg
Skanna/fotografera
Smartphone

Quick Response
Det är den svartvita fyrkanten som du läser av med hjälp av en smartphone
Är samma sak som kod
Att med hjälp av en smartphones kamera läsa av information från QR-koden
Smartphone, eller datorlik mobil, som också kallas pekskärmsmobil eller smarttelefon på svenska,[2] är ett mellanting mellan en handdator och en mobiltelefon. Till skillnad från vanliga telefoner har den ett tangentbord, antingen med fysiska knappar eller simulerat på bildskärmen. De vanligaste operativsystemen på smartphones är Symbian, IOS, Windows Mobile, Google Android och Maemo. /Källa: Wikipedia

Nedan finns lite inspiration vad du kan använda en QR-kod till och alla de möjligheter som faktiskt ges.

Ikea ger en miljövänligare instruktion till hur du skruvar ihop deras möbler.