Röd trojansk häst

Skadliga QR-koder, finns dom?

Ja, tyvärr så gör dom ju det. Även om vi tycker att QR är bra och ett enkelt sätt att kommunicera finns det baksidor. Det är företag, framför allt i Ryssland som numera har börjat använda QR-koder för att få användarna till att ladda ner program innehållande skadlig kod. Kasperskys Lab (anti-virusprogram) har upptäckt att dessa program skickar sms till så kallade ”premiumnummer” för sanslöst höga priser. Du märker ingenting av att sms:sen skickats förrän du tittar på din telefonräkning.

Vårt RÅD är att enbart skanna QR-koder från trovärdiga användare. Vem är då trovärdig? Använt sunt förnuft skulle vi säga. Är det något som säger till dig att inte skanna, gör det inte. Skulle du mot förmodan skanna en kod och installera en app som verkar suspekt, avinstallera appen snarast för att slippa tråkiga och oförutsedda utgifter.


Inga relaterade inlägg.